Ogranak Sisak Hrvatskog čitateljskog društva osnovan je  22. svibnja 2006. godine u tadašnjoj Narodnoj knjižnici i čitaonici Sisak. Osnivanju su prisustvovali Sanjica Faletar - tadašnja predsjednica HČD-a, Branka Kalauz, Sanja Tomazinić Krotin, Sanja Basta, Ljiljana Šorgić, Dunja Holcer, Ante Krpan, Goran Marjanović, Andrea Tominac i Jadranka Gabriša Perković. Povodom Međunarodnog dana pismenosti, 8.rujna 2006. održan je Okrugli stol na temu disleksije, a bila je to prva javna manifestacija sisačkog Ogranka. Iste godine održana je i promocija knjige Fortuna čitanja, počasnog člana HČD-a Danka Plevnika. U godinama koje su uslijedile u Sisku je održan niz predavanja, predstavljanja knjiga, pričaonica i javnih čitanja kojima je ovo Društvo poticalo kulturu čitanja i razvoj pismenosti. Ogranak Sisak aktivno je uključen u sve aktivnosti Hrvatskog čitateljskog društva, a od samoga osnutka u prostoru knjižnice ostvaruje suradnju s Narodnom knjižnicom i čitaonicom Vlado Gotovac Sisak na projektima kao što su Informativno-edukativni paketi za bebe, Kampanja Čitaj mi!, Nacionalno natjecanje u čitanju naglas te niz čitateljskih klubova za različite skupine korisnika. Posljednjih godina Ogranak organizira čitanja na javnim površinama (čitanje Matoša na Šetnici Slave Striegla, interaktivno čitanje Zagorkinih pisama u suradnji s Udrugom za promicanje ženske kreativnosti "žensko oko" te brojna javna čitanja u suradnji s Aktivom srednjoškolskih knjižničara, voditeljicom Jadrankom Gabriša Perković te poznatim "tulumašima s(l)ova", a provođena je i akcija "Šalji dalje" tijekom koje su označene knjige putovale od čitatelja do čitatelja.

U 2017. godini provodi akciju "Uključimo poeziju" kojoj je cilj popularizirati poeziju u svakoj životnoj dobi. Surađuje sa Sisačkom šarenom inkluzijom te školama i vrtićima u Sisku.